Noszvajról

Noszvaj és üdülőterülete Síkfőkút Egertől 10 km-re a Bükk hegység déli lejtőjén a 669 méteres Várhegy lábától délre húzódó völgy kiszélesedő részén, a Kánya patak két oldalán elhelyezkedő hegyvidéki falu, csodálatos panorámával és kristálytiszta levegővel. 

Az 1900 lakosú település máig őrzi a hagyományos népi építészet értékeit, vonzó faluképét. A falu régi központja töredékesen még mutatja a régebbi, egységes utcaképek hangulatát, helyenként még láthatunk régi, fehérre meszelt parasztházakat, kékszegélyű apró ablakokkal, gyönyörű kőfalakat, kőkerítéseket, némelyik udvarban tufából épített kenyérsütő kemencét. A népi építkezések emlékét őrzi a Gazdaház, amely eredeti állapotában helytörténeti kiállításnak ad otthont, illetve a paraszti lét bútorozatát és használati eszközeit mutatja be. 

 

A település országosan is ismert műemléke a késő barokk, copf stílusban épült De la Motte kastély, mely napjainkban múzeum, kastélyszálló továbbá országos és nemzetközi jelentőségű rendezvények, konferenciák színhelye. A kastélyt 3,5 hektáros angolkert jellegű park öleli körbe, mely ritka cserjéivel és fakülönlegességeivel kuriózum a településen. 

A falu üdülőterülete Síkfőkút, csónakázó valamint horgásztavával a turisták kedvelt kirándulóhelye. 

Noszvaj, mint az Egri Borvidék része hosszú időre visszanyúló hagyományokkal rendelkezik a szőlőtermesztés és a borászat területén, így a településtől elválaszthatatlanok a kisebb-nagyobb pincesorok, a tufába várj pincék, közöttük is egyedülálló a Thummerer család birtokában lévő pincerendszer. 

Településünk híres terméke a szilvalekvár, melyet már évszázadokkal ezelőtt is készítettek őseink. Augusztus végén, szeptember közepén még ma is sok háznál előveszik az üstöket és vagy hagyományos kézi, vagy gépi keveréssel főzik keményre a szilvalekvárt, mely az év nagy részében több családnál is kapható. 

A faluhoz tartozik a Farkas-kövek térsége, az ún. Pocem, ahol a domb gerincébe faragva átriumokat, ajtókkal, ablakokkal ellátott barlanglakásokat találhat a kíváncsiskodó.